Hoe ziet het leven achter het groentekraam eruit?

Foto’s en tekst: REMKE VAN CAUWELAERT

Balé - hoe overleeft het groentenkraam?

De werkdag begint vroeg voor Bart. De wekker gaat al om 2 uur af, want op dinsdag, donderdag en zaterdag gaat hij naar de vroegmarkt in Brussel. “Gelukkig ben ik geen snoozer. Soms pikt het wel ’s morgens, maar na een goeie zjat kafé ben ik allang vergeten dat het zo vroeg is”, zegt hij. Tien jaar geleden koos hij voor een niet zo evident beroep: een rijdende groente- en fruitwinkel. “Ik heb mijn vrouw leren kennen op de markt. Ik hielp mijn oma en zij deed vakantiejob. En ja, van ’t een kwam ’t ander”, lacht Bart. Zijn schoonvader gaf het laatste duwtje om z’n eigen zaak op te starten. “Hij vroeg waarom ik niet eens met een beetje groenten en fruit op de markt ging staan. Dat voelde goed en zo ging ik verder.”

Met een afgeladen vrachtwagen vol groenten en fruit vertrekt Bart richting zijn klanten. Af en toe hangt er een boodschappentas aan de deur zodat de groentekar zeker stopt. De eerste stop vindt plaats bij de vorige lokale groente- en fruitboer van wie Bart en Leen in 2012 de route overnamen. “Elke zaterdagochtend gaan wij, voor onze toer begint, een koffie drinken en de krant lezen bij hem.” De microfoon wordt aangezet en Bart zet in: “Hallo hallo, dit is hier de rijdende groente- en fruitwinkel. Appel, appelsienen, peren, bananen, prei, selder, ajuin, wortel, bloemkool, tooomaat!” Terwijl Bart al over de helft van zijn werkdag zit, begint de dag voor vele buurtbewoners pas. Het is 10 uur.

De vrachtwagen stopt. De motor brult. “Onze camion is echt versleten, maar binnenkort krijgen we een nieuwe. Het enige nadeel daarvan is dat we zelf niet meer in de micro kunnen roepen: er wordt een bandje afgespeeld”, vertelt Bart. Een jonge mama komt buiten en ze geraken aan de babbel. “Ik kom de korte keten een beetje steunen hé, als boer zijnde. Maar daarnaast is het ook gemakkelijk, zo aan huis geleverd”, zegt Eveline Dedoncker. Bart geeft haar dochter drie mandarijnen mee, gratis. “Zo kan je de nieuwe eens proeven. Ze zijn lekker.” Overtuigen kan hij wel, want de mandarijntjes vliegen de deur uit vandaag. “Het is ’t seizoen hé.”

We zijn soms de enige mensen die ze spreken op een dag

De service naar de klanten is het stokpaardje van Bart en iets wat hij echt wil uitspelen. “Het is al voorgevallen dat we voor één krop sla een hele omtoer doen”, zegt hij. “We zullen er dan wel niet rijk van worden, maar onze klant is écht koning.” Hij weet waar hij moet stoppen en wie hij een handje moet helpen. Er zijn heel wat klanten, die iets minder mobiel zijn en niet altijd tot aan de kar geraken. “Ik stap dan uit en draag hun boodschappen mee naar binnen. Voor mij is dat geen moeite.” Deze service wordt door de klanten in kwestie, zichtbaar geapprecieerd.

Ook het sociale aspect is belangrijk. “Soms zijn wij de enige tegen wie die oudere mensen op een hele dag praten. Zij vinden dat ook fijn dat iemand hen eens persoonlijk benadert en helpt.”

Hoewel Bart de harde stiel met heel zijn hart doet, kan hij niet ontkennen dat het soms ook wel zwaar is. “Ik zou nooit van mijn leven een ander beroep willen doen, maar soms was het wel makkelijker geweest.” De specifieke werkuren en bijkomende activiteiten (“essentieel maar niet altijd zichtbaar”) eisen soms hun tol. Zijn vrouw, Leen, beaamt dat: “Het is altijd wat puzzelen in onze weekends. We schuimen veel eetfestijnen af aangezien we daar mogen leveren. Dat eist al heel wat tijd op, maar we willen natuurlijk dankbaar zijn. Soms zou je zo’n avond liever eens inruilen met een avondje op de zetel met de kinderen, op ’t gemak.” Toch zijn zowel Bart als Leen heel gelukkig met hun job en halen ze er ook veel voldoening uit. Overal in het Pajottenland zijn ze gekend en zijn ze geliefd door velen. “In begin was dat wel een test, zeg maar, we moesten ons echt bewijzen. Het is niet zo dat wij een supermarktketen zijn die bekend staat voor de goedkoopste deals. Wij zijn echt een gezicht. Je moet er ook wel voor zorgen dat klanten tevreden zijn”, zegt vrouw Leen. Die test hebben ze alvast doorstaan, want met een cliënteel van ongeveer 700 mensen zijn hun werkdagen goed gevuld.